بررسی مسیر پوشش و لباسی که پیشینیان استفاده میکردهاند و هم ردیف کت و شلوارهای امروزی بوده است، هدفی است که در نوشتار تاریخچه کت و شلوار دنبال میکنیم. در ادامه با تاریخچه کت و شلوار همراه بازاربزازی باشید.
ایران خاستگاه اولین نوع کت و شلوار
پژوهشگران برتر تاریخ پوشاک، ایران را خاستگاه کت و شلوار میدانند چرا که ایرانیان دو ویژگی منحصر به فرد در پوشش خود داشتند. نخست اینکه ایرانیان باستان زیر بالاپوش خود، پیراهن و شلوار زیر و جوراب میپوشیدند. دوم اینکه به جای بالاپوشهای درازی که پیش از آن میپوشیدند، از کتهایی در پوشش خود استفاده کردند که روی شلوار استفاده میشد. در آن زمان در هیچ یک از فرهنگها و تمدنهای باستان از شلوار استفاده نمیکردند. بههمین دلیل تاریخ پژوهان ایران را خاستگاه اولیه کت و شلوارهای استاندارد امروزی میدانند. شواهد تاریخی بسیاری نشان میدهد که شلوار از المانهای اصلی لباس ایرانیان بوده است. شلوار در تمدنهای دیگر چون آشوریان، بابلیان و یونانیان وجود نداشته است.
پوشش ایرانیان در طول تاریخ
در نقوش طاق بستان و ظروف نقره باقی مانده از دوران ساسانی،کتی کوتاه دیده میشود که آستین بلند و گاه جلوباز بوده است. بلندی گونه شاهانه آن تا زیر سینه میرسید و با دکمههایی دایرهای شکل در جلوی سینه بسته میشد. دور سینه و یقه این کتها با نوارهای زیبا تزئین میشد. هردوت تاریخ نگار یونانی در نوشتههای خود از این کتها با عنوان نوآوری ایرانیان نام برد.
در زمان اشکانیان بالاپوشهای آستیندار و شلوار در سرتاسر خاور نزدیک مرسوم شد. نمونه از پیراهن و شلوار این دوره را در پیکره فلزی یک سردار اشکانی که در موزه ایران باستان نگهداری میشود، میتوان دید.
شلوار، پوشش خاص مردان و زنان ایران باستان
شلوار همواره در فرهنگ و دورانهای مختلف تاریخی ایران وجود داشته است و اغلب حتی مورد استفاده زنان نیز قرار میگرفته است. شلوارهای سوارکاری اغلب تنگ و چسبان بودند و با چکمه برای سوارکاری و جنگاوری مورد استفاده قرار میگرفتند. شلوار در اصل شروال خوانده میشد. عربها آن را سروال نامیدند و جمع آن را سراویل میگویند. در ترکی و کردی به شلوار نیز شروال میگویند. مجارها آن را شلواری (Schalwary) میگویند. به زبان لاتین، سارابارا (Sarabara) گفته میشد. واژهی انگلیسی Pajama (پاجاما) از واژهی پای جامه ساخته شد که از واژههای فارسی کهن است.
ورود کت و شلوارهای امروزی به ایران
بعد از اسلام این شلوارها تغییر شکل دادند و گشاد دوخته شدند. شبیه شلوارهای کردی امروزی، بالاپوشها نیز جای خود را به قبا دادند. این نوع پوشش تا دوران قاجار نیز متداول بود اما پس از سفر ناصرالدین شاه به اروپا، با ویژگیهای غربی درهم آمیخت. از آن پس وی قبایی در بر میکرد که بلندای آن تا زانو میرسید و تا حدی شبیه کتهای امروزی بود.
پولاک تاریخنویس انگلیسی در مورد پوشش شاه چنین مینویسد: «شاه نیمه اروپایی و نیمه ایرانی لباس میپوشد!»
پوشش مردم تا سالهای اولیه دوران پهلوی شبیه دوران قاجار بود و تفاوتهای قومی، فرهنگی و اجتماعی جامعه ایرانی را منعکس میساخت. پس از آن و خصوصا با زیاد شدن سفر ایرانیان به خارج از کشور در سالهای مشروطه و پس از آن، کت و شلوارهای اروپایی و استفاده از پاپیون و کراوات، به سبک و سیاق امروزی، وارد پوشش مردان ایرانی شد.
کلام آخر
کت و شلوار در مدلها و شکلهای مختلف و با کاربردهای متنوع مورد استفاده خانمها و آقایان قرار میگیرد. پارچههای فاستونی بهعنوان متداولترین پارچه برای دوخت کت و شلوار در تمام دنیا مورد استفاده قرار میگیرد.
پارچههای فاستونی بهدلیل داشتن کیفیت بالا و ایست زیبا به هنگام دوخت، اولین انتخاب اهل فن هستند و بازاربزازی بهعنوان عامل توزیع برندهای برتر ایرانی تولیدکننده پارچه فاستونی در ایران، کارخانجات مطهری، جامعه و کوکما با ضمانت اصالت و کیفیت محصولات خود دنیایی متنوع از طرح و رنگهای پارچه فاستونی را در اختیار مشتریان خود قرار میدهد.
ما در بازاربزازی با ارائهی انواع پارچه فاستونی دست اول تولیدکنندگان برتر داخلی نظیر پارچه دیپلمات، پارچه فاستونی جودون، پارچه فاستونی چهارخانه، پارچه فاستونی ساده، پارچه فاستونی سوزنی، پارچه فاستونی فیلافیل خیال شما را از بابت قیمت، کیفیت و اصالت محصولات خود راحت کردهایم تا با سرعت خریدی باکیفیت انجام دهید و بهترین سود را از زمان و خرید خود ببرید.
برای خرید عمده با شمارههای 02155611578 و 09901783260 با ما تماس بگیرید.
حس خاص متفاوت بودن را با ما تجربه کنید 🙂