فرآیند تولید پارچه در یک نگاه

تبدیل نخ به پارچه نهایی سفری جذاب است که شامل مراحل مختلفی می‌شود. به صورت کلی می‌توان گفت که صنعت نساجی و فرآیند تولید پارچه سه مرحله کلی را پشت سر می‌گذارد. این مراحل شامل ریسندگی، بافندگی و تکمیل هستند. البته هرکدام از واحدها پروسه طولانی و مهمی دارند که کیفیت در تمام جزئیات آن‌ها اهمیت زیادی در کیفیت نهایی پارچه تولیدی دارد. همچنین دستگاه‌ها و ماشین‌های مختلفی در تمامی فرآیند تولید پارچه در مراحل مختلف به کار می‌رود که سرعت و کیفیت پارچه نهایی را تعیین می‌کند.

در مقاله‌ی فرآیند تولید _ بخش اول بازاربزازی با ما همراه باشید.

 

فرآیند تولید پارچه در یک نگاه

 

توضیح اولیه‌ی مراحل مختلف تولید پارچه

در واحد ریسندگی مواد خام و متریال اولیه برای تولید پارچه شامل پشم، ویسکوز، پلی استر، پنبه و سایر موارد مراحل متعددی را پشت سر می‌گذارند تا تبدیل به نخ شوند. تمام ناخالصی‌هایی که در مواد اولیه وجود دارد گرفته می‌شود. سپس نخ با کشش و تاب مناسب به واحد بافندگی ارسال می‌گردد.

واحد بافندگی تمامی نخ‌ها وارد دستگاه بافندگی می‌کنند و البته قبل از آن مقاومت تمام نخ‌ها سنجیده می‌شود و بعد از آنکه کیفیت نخ و مقاومت آن‌ها تایید شد، توسط ماشین‌های بافندگی پارچه مورد نظر تولید می‌شود.

در نهایت پارچه‌های تولیدی باید فرآیند تکمیل را پشت سر بگذارند. واحد تکمیل تمامی پارچه‌ها را می‌شوید و آلودگی‌های روی پارچه حذف می‌شوند. علاوه بر آن چاپ طرح‌های مختلف، پلیسه کردن پارچه، براق کردن پارچه و مواردی مانند این‌ها در واحد تکمیل انجام می‌گیرد.

 

توضیح اولیه‌ی مراحل مختلف تولید پارچه

 

ریسندگی در فرآیند تولید پارچه

اولین مرحله‌ای که در فرآیند تولید پارچه باید انجام بگیرد ریسندگی پارچه است. ریسندگی فرآیندی است که در آن الیاف کوتاه را به نخ تبدیل می‌کنند. این نخ‌ها سپس برای تولید پارچه استفاده می‌شوند. درواقع در این مرحله ساخت نخ با استفاده از الیاف نساجی با متریال‌های مختلف مانند الیاف طبیعی پنبه، ابریشم، پشم یا الیاف مصنوعی مانند آکریلیک، ویسکوز و پلی استر انجام می‌گیرد.

 

ریسندگی در فرآیند تولید پارچه

 

ریسندگی یکی از مراحل مهم در فرآیند تولید پارچه است که تأثیر زیادی بر کیفیت و استحکام نهایی پارچه دارد. در این فرآیند، پارچه از دستگاه ریسندگی عبور می‌کند تا به وسیله حرارت، فشار و رطوبت شکل نهایی خود را بگیرد.

اهداف اصلی ریسندگی عبارتند از: ۱. بهبود استحکام پارچه: ریسندگی می‌تواند باعث افزایش استحکام و مقاومت پارچه در برابر پارگی و سایش شود. ۲. اصلاح شکل پارچه: این فرآیند می‌تواند باعث تصحیح انحنای پارچه و حذف چین و چروک‌های موجود در آن شود. ۳. بهبود خواص ظاهری: ریسندگی می‌تواند باعث درخشندگی و صافی بیشتر سطح پارچه شود.

برای دستیابی به نتایج بهتر، فرآیند ریسندگی باید با دقت و به روش مناسبی انجام شود، زیرا ممکن است اگر به نحوه‌ی مناسب انجام نشود، به جای بهبود، باعث آسیب به پارچه شود.

 

روش‌های ریسندگی به چه صورت است؟

روش‌های مختلفی برای انجام فرآیند ریسندگی وجود دارد، که هر کدام ممکن است برای نوع خاصی از پارچه یا نیازهای خاص مورد استفاده قرار گیرند.

برای تبدیل الیاف و متریال طبیعی و مصنوعی دو روش ریسندگی حلقه‌ای و ریسندگی اپن اند استفاده می‌شود. ریسندگی حلقه‌ای در فرآیند تولید پارچه جین تا سال ۱۹۷۰ استفاده می‌شد اما به تدریج روش ریسندگی اپن اند جایگزین ریسندگی حلقه‌ای شد. البته زمان کوتاهی نگذشت که تقاضا برای ریسندگی حلقه‌ای مجدد رونق گرفت و در فرایند تولید پارچه به‌کار گرفته شد.

در هر صورت تفاوتی نمی‌کند که در فرآیند تولید پارچه از روش ریسندگی حلقه‌ای یا روش اپن اند استفاده شود. به‌هر حال فرآیند هرکدام از آن‌ها شباهت زیادی به هم دارد و آماده‌سازی و ریسندگی واقعی را پشت سر می‌گذارند.

 

مرحله آماده‌سازی الیاف در ریسندگی

مرحله آماده‌سازی الیاف قبل از انجام فرآیند ریسندگی بسیار مهم است و تأثیر زیادی بر کیفیت نهایی پارچه دارد. در مرحله‌ی آماده سازی، الیاف پارچه باید به شرایطی مناسب آماده شوند تا بتوانند به درستی ریسندگی شوند. شامل تمیزکاری الیاف، تنظیم الیاف، نمد کردن الیاف، پیش‌پرداخت (تا از انبساط و انقباض زیاد بعضی پارچه‌ها جلوگیری شود.) و کنترل رطوبت است.

در فرآیند آماده‌سازی تمامی الیاف در کنار همدیگر قرار می‌گیرند تا بتوان یک نخ باکیفیت، محکم و بادوام به دست آورد. در این مرحله تمامی این نخ‌ها و الیاف به همدیگر تابیده می‌شوند تا بتوان یک نخ محکم ایجاد کرد.

بعد از این مرحله تمامی الیاف با هم مخلوط و تمیز می‌شوند. همچنین بعد از آن دانه‌های باقیمانده به صورت کامل از الیاف تابیده شده جدا می‌شود تا الیاف کاملاً یک‌دست باشند و برای تولید نخ کیفیت کافی را داشته باشند.

 

مرحله آماده‌سازی الیاف در ریسندگی

 

در این مرحله باید تمامی الیاف وارد یک دستگاه به نام ماشین کاردینگ شوند. این ماشین با سرعت‌های متفاوت تنظیم می‌شود و فعالیت اصلی آن موازی سازی تمام الیاف در کنار هم است تا یک طناب ضخیم و کرکی شکل به نام فیتیله از آن‌ها تهیه شود. بعد از آنکه فیتیله تهیه شد، مرحله آماده‌سازی به پایان می‌رسد و وارد مرحله ریسندگی واقعی می‌شویم.

 

فرآیند تولید پارچه در مرحله ریسندگی واقعی

بعد از آماده‌سازی الیاف، ریسندگی واقعی یا فرایند پیچش آغاز می‌شود که شکل متفاوتی به الیاف می‌دهد. در مرحله‌ی ریسندگی واقعی، الیاف به نوبت به هم پیچیده می‌شوند. به دور هم تابانیده می‌شوند تا استحکام کافی را برای تولید نخ پیدا کنند. همانطور که در بالا ذکر شد ریسندگی واقعی دارای دو روش متفاوت شامل ریسندگی حلقه‌ای و ریسندگی اپن اند است.

در ریسندگی حلقه‌ای فیتیله‌های نخ تولید شده وارد دستگاهی به نام ماشین نیم تاب می‌شوند تا پیچش‌های نخ در آن‌ها صورت بگیرد.

سپس نخ‌ها باید وارد دستگاه سیستم کشش بشوند تا در نهایت به شکل یک نوار نازک پیچیده شوند.

ممکن است فرآیند تولید پارچه با استفاده از روش ریسندگی اپن اند انجام بگیرد. در این روش نیازی به دستگاه ماشین نیم تاب و سیستم کشش نیست؛ اما تمامی نخ‌ها و فیتیله‌ها در مجاورت هوا قرار می‌گیرند و بعد از آن وارد یک همزن چرخشی می‌شوند تا الیاف به شکل رشته‌های نازک در بیاید.

 

مزایا و معایب روش‌های ریسندگی واقعی

هرکدام از روش‌های ریسندگی حلقه‌ای و اپن اند که برای تولید نخ به کار می‌روند مزایا و معایب مختص به خود را دارند. به‌طور مثال فرآیند تولید پارچه با استفاده از ریسندگی حلقه‌ای این امکان را فراهم می‌کند تا نخی بادوام، باکیفیت و نرم تولید شود.

در اصل ماشین‌های ریسندگی نیم تاب و سیستم کشش که در فرآیند ریسندگی حلقه‌ای به‌کار می‌روند باعث ایجاد سطحی نامنظم در نخ‌های نیم تاب طبیعی می‌شوند. اما این روش در کنار مزایای مختلف خود، مراحل تولید بیشتری دارد که باعث می‌شود روش گران‌تری در ریسندگی محسوب شود.

در مقابل روش اپن اند سرعت بسیار بیشتری تا ۱۰ برابر نسبت به ریسندگی حلقه‌ای دارد. به‌همین دلیل فرآیند تولید پارچه را ارزان‌تر می‌کند. اما در مقابل تولید پارچه با استفاده از روش اپن اند فاقد ویژگی‌های ارزشمند نخ ریسیده شده است و نخ تولیدی از آن ظرافت، صافی و استحکام روش حلقه‌ای را ندارد. به هر صورت تفاوتی نمی‌کند که چه روشی برای رسندگی استفاده شود. درهر حال فرآیند ریسندگی مراحل زیر را طی می‌کند.

 

مخلوط کردن الیاف برای تولید نخ

آماده کردن مواد اولیه، اولین گام برای تولید نخ در فرآیند تولید پارچه است و با ماشین آلات خاصی انجام می‌گیرد. بعد از آن مواد اولیه باهم ترکیب می‌شوند تا کاملا یکنواخت و همگن باشند. در این مرحله از فرآیند تولید پارچه تمامی ناخالصی‌های موجود در الیاف حذف می‌شود.

 

مخلوط کردن الیاف برای تولید نخ

 

موازی سازی الیاف با ماشین کارتینگ

روی الیاف حاصل مراحل قبل ماشین کارتینگ عملیات موازی سازی تمامی الیاف را انجام می‌دهد. در مرحله‌ی موازی سازی الیاف یک لایه متراکم و ضخیم به دست می‌آید که برای تولید نخ از آن استفاده می‌شود.

 

تبدیل الیاف به نیمچه نخ

لایه ضخیم حاصل، در مرحله بعدی باید شانه شود و به چند قسمت مساوی تقسیم شود. در مرحله‌ی تبدیل الیاف به نیمچه نخ، ماشین نیمچه نخ کاربرد دارد که فرآیند کشش و تاب دادن لایه ضخیم را انجام می‌دهد. لایه ضخیم آرام آرام تبدیل به نخ می‌شود.

 

مرحله بویین چینی در فرایند تولید پارچه

نخ‌های تولیدی روی ماسوره پیچیده می‌شوند و به هم گره زده می‌شوند. مرحله‌ی بویین چینی اهمیت زیادی در کیفیت نهایی نخ تولید شده در فرآیند تولید پارچه دارد. در اینجا باید نخ‌های نازک و بی‌کیفیت جدا شوند که کارگران باید آن را به‌صورت دستی و با دقت انجام دهند. البته می‌توان از دستگاه و ماشین‌های اتوماتیک برای این کار کمک گرفت.

 

بخاردهی، رنگ‌رزی و آماده سازی نخ

بعد از آنکه نخ‌ها مراحل مختلف را پشت سر گذاشتند و آماده شدند، در دستگاه اتوکلاو حرارت قوی دریافت می‌کنند تا فرآیند استریل انجام شود. بخاردهی کمک می‌کند که پیچشش روی نخ‌ها به‌صورت دائمی و ثابت ‌شود. سپس رنگ‌رزی نخ بر اساس نیاز بازار انجام می‌گیرد. همچنین نخ‌ها به صورت قرقره بسته‌بندی می‌شوند و به بازار مصرف ارسال می‌شوند.

 

بخاردهی، رنگ‌رزی و آماده سازی نخ

 

کلام آخر 

در مقاله‌ی فرآیند تولید پارچه _ بخش اول به توضیح مراحل مختلف مرحله‌ی اول تولید پارچه یعنی ریسندگی پرداختیم. در بخش دوم و سوم مقاله به توضیح مراحل بافندگی و تکمیل خواهیم پرداخت. با بازاربزازی همراه شوید.

 ما در بازاربزازی با ارائه انواع پارچه‌های فاستونی دست اول تولیدکنندگان برتر داخلی مثل پارچه دیپلمات، پارچه فاستونی جودون، پارچه فاستونی چهارخانه، پارچه فاستونی ساده، پارچه فاستونی سنجاقی، پارچه فاستونی سوزنی، پارچه فاستونی طرح جناقی و پارچه فاستونی فیلافیل و … خیال شما را از بابت قیمت، کیفیت و اصالت محصولات راحت کرده‌ایم تا بتوانید به سرعت خریدی با کیفیت را با ما تجربه نمایید.

شایان ذکر است برای تهیه‌ی پارچه لباس‌های فرم انواع شرکت‌ها و یا مدارس (خرید متراژ بالا) با قیمت عمده در خدمت هستیم که بسیار مقرون به‌صرفه‌تر از قیمت‌های موجود در بازار خواهد بود.

 

امتیاز ما
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]